close zoeken
 

Ontwerp van MVRDV

Het ontwerp voor Depot Boijmans Van Beuningen van architectenbureau MVRDV is een toonbeeld van duurzaamheid. Uitgerust met moderne technieken en materialen, zuinig in gebruik van water en energie, voldoet het gebouw aan de criteria voor het predicaat BREEAM excellent.

Het gebouw is 15.000m2 groot, telt 7 verdiepingen (vanaf de begane grond), is 39,5 meter hoog en heeft een footprint met een diameter van 40 meter die naar boven uitkraagt tot een diameter van 60 meter. De begane grond bestaat uit een uitnodigend entreegebied met museumshop en koffiecorner. Op deze verdieping bevinden zich ook de ruimtes voor art handling: inpakken, klimatiseren, quarantaine, laden en lossen.

Alle depots, presentatieruimtes, het expertisecentrum en een filmzaal liggen vanaf de eerste verdieping aan een centraal atrium van 6 bij 18 meter en bijna 30 meter hoog, met een glazen dak waardoor het licht naar binnen valt. In het atrium hangen en staan veel kunstwerken uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. De verdiepingen zijn met zwevende trappen aan elkaar verbonden, waardoor de aanblik enigszins doet denken aan de duizelingwekkende schetsen van de achttiende eeuwse Italiaanse architect Giovanni Battista Piranesi.

Met zijn ronde volume en zijn reflecterende glazen gevel weerspiegelt het Depot Boijmans Van Beuningen het groen en de gebouwen rond het Museumpark. Andersom worden park en stad zichtbaar in het Depot Boijmans Van Beuningen waardoor het versmelt met de omgeving. Op het dak steken de toppen van een klein dakbos als een fata morgana uit boven de spiegelende kom.

Vanaf het dak en vanuit het daar gesitueerde paviljoen met Grand Café en tentoonstellingsruimte heeft de bezoeker, van ‘s ochtends tot ‘s avonds 360 graden uitzicht over het park en de skyline van Rotterdam. ‘s Nachts transformeert het Depot Boijmans Van Beuningen in een prachtig verlichte lampion die het hart van het Museumpark doet gloeien.