Depot Boijmans Van Beuningen

Een volledig toegankelijk kunstdepot voor de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen, dat ook depot- en galerieruimte biedt voor verzamelaars en corporate partners.

Het idee

De collectie van Museum Boijmans Van Beuningen is wereldberoemd. Deze verzameling groeit al 165 jaar en bestaat op dit moment uit zo’n 145.000 objecten. Dat zijn uiteraard veel meer objecten dan in het museum tentoongesteld kunnen worden.

Ongeveer 8 procent is op zaal te zien, slechts het topje van de ijsberg. Museum Boijmans Van Beuningen kampt al vele jaren met te kleine, sterk verouderde en onveilige depotruimtes. Dit nieuwe, ‘state of the art’-depot lost al deze problemen op. De collectie wordt bovendien volledig zichtbaar en toegankelijk voor het publiek en door ook ruimte te maken voor particuliere verzamelingen wordt het draagvlak voor het museum onder verzamelaars vergroot.

Het nieuwe depot komt naast het museum op het grindterrein van het Museumpark te staan. De hele collectie wordt – dat is een wereldprimeur – toegankelijk voor het publiek. De toegankelijkheid van de collectie, de realisatie van een internationaal expertisecentrum en de samenwerking met particuliere verzamelaars leidt tot een nieuwe museumtypologie: een schatkamer voor de kunstverzameling van de stad Rotterdam, die we Collectiegebouw noemen.

De komst van Depot Boijmans Van Beuningen vergroot de aantrekkingskracht van het Museumpark als internationaal kunstpodium. Het ontwerp van Depot Boijmans Van Beuningen is van architectenbureau MVRDV en heeft de potentie een nieuwe icoon voor Rotterdam te zijn.

De realisatie van Depot Boijmans Van Beuningen wordt mogelijk gemaakt door het museum zelf, een bijdrage van de gemeente Rotterdam, en een grote gift van het Rotterdamse maatschappelijk investeringsfonds.

Stichting De Verre Bergen. Deze gift financiert het verschil tussen een normaal kunstdepot – een dichte doos op een industrieterrein – en een Collectiegebouw. Depot Boijmans Van Beuningen is dan ook een prachtig voorbeeld van een succesvolle publiek-private samenwerking.

Beleving

Entree

Direct bij binnenkomst krijgt de bezoeker een indruk van de omvang van de collectie en de bedrijvigheid in Depot Boijmans Van Beuningen. Voor een eerste ontmoeting met Depot Boijmans Van Beuningen kan de bezoeker gratis met de expreslift naar het dakpark.

Ontdekken

De bezoeker die meer wil ontdekken kan na het kopen van een kaartje zelfstandig door een groot deel van het gebouw zwerven. Zo’n 45 procent van het gebouw is direct publiek toegankelijk. Tijdens zijn zwerftocht komt de bezoeker via het atrium langs educatieve ruimtes, presentatieruimtes, de filmzaal en -cabines en het expertisecentrum waar kunstobjecten worden gerestaureerd. De bezoeker heeft via glazen doorkijkjes zicht op de verschillende depots en technische ruimtes.

Het dak

In het bos op het dak is een Grand Café met een terras waar de bezoeker kan genieten van het uitzicht over de stad. Op de dakverdieping is ook een vrij toegankelijke tentoonstellingsruimte met een presentatie over verzamelen, (het ontstaan van) de collectie, de werking van Depot Boijmans Van Beuningen en de architectuur.

Tours

De bezoeker kan zich ook verdiepen door deel te nemen aan een rondleiding door depots, art handlingsruimtes en technische ruimtes. Onder leiding van een gids en een beveiliger gaat de bezoeker langs tal van kunstwerken, van grootschalige installaties tot oude schilderijen, van moderne foto’s en robuuste sculpturen tot het teerste porselein.

Het gebouw

Het gebouw is 15.000 m2 groot, telt 6 verdiepingen, is 39,5 meter hoog en heeft een footprint met een diameter van 40 meter die naar boven uitkraagt tot een diameter van 60 meter. De begane grond bestaat uit een uitnodigend entreegebied met museumshop en koffiecorner. Op deze verdieping bevinden zich ook de ruimtes voor art handling: inpakken, klimatiseren, quarantaine, laden en lossen. Op elke verdieping is een presentatieruimte waar het museum of een van de particuliere verzamelaars kunstobjecten toont uit zijn collectie. Deze presentatieruimtes hebben uitzicht op het Museumpark of de stad.

Original Image
Modified Image